Trauma rondom zwangerschap

Soms verloopt een bevalling heel anders dan je verwacht of gehoopt had. Het kan zijn dat je deze gebeurtenis als erg vervelend of zelfs traumatisch hebt ervaren. Je kunt dan te maken hebben met de volgende gevoelens:

Je bent teleurgesteld dat de zwangerschap/bevalling niet verliep zoals je van tevoren had gehoopt, maar je kunt ook teleurgesteld zijn omdat je lichaam anders reageerde dan dat je verwacht had, je ervaart een gevoel van falen.
Je ervaart boosheid. Bijvoorbeeld op jezelf, op de betrokkenen (partner/hulpverleners) of misschien wel de baby.
Je voelt je verdrietig bijvoorbeeld omdat jij ook graag had gewild dat jij je bevalling als een blije ervaring had meegemaakt of omdat je niet kunt genieten van de kraamtijd en je baby. Schaamte omdat de bevalling anders is verlopen dan als 'normaal' gezien wordt.
Je vindt het moeilijk om direct warme 'moeder' gevoelens te ervaren voor je kind. Dit verward je en maakt je onzeker.
Je voelt je alleen omdat de ervaring zich nog dagelijks in je afspeelt terwijl je omgeving al weer verder is.

Het is van essentieel belang voor jezelf, je partner, je kind(eren) en voor jullie toekomst dat je toch met deze ervaring aan het werk gaat. Ook al vind je deze gevoelens heel vervelend en is het pijnlijk om ze onder ogen te komen; door ze te ontkennen of er voor weg te lopen ontneem je jezelf te kans om ze te verwerken en je leven lichter te leven. Het zou ook wel heel erg zijn wanneer deze ervaring de rest van je leven op een vervelende manier beïnvloedt. Bij praktijk Leef! kijken we samen met jou en eventueel je partner naar de gebeurtenis en gevoelens en word je begeleid in de verwerking hiervan.