"Houd me vast" van Sue Johnson is een revolutionair werk op het gebied van relatietherapie en biedt inzichten en tools voor koppels om hun emotionele band te versterken en gezonde, liefdevolle relaties op te bouwen. De kern van Johnson's benadering is Emotionally Focused Therapy (EFT), die geworteld is in de overtuiging dat emotionele hechting de basis vormt van menselijke relaties.

Introductie van Emotionally Focused Therapy (EFT):

Sue Johnson begint met het uitleggen van de grondbeginselen van EFT. Ze stelt dat veel relationele problemen voortkomen uit een gebrek aan emotionele veiligheid en nabijheid tussen partners. EFT helpt koppels om deze hechtingsbehoeften te begrijpen en te vervullen.

De 7 Gesprekken:

Het boek is gestructureerd rond zeven essentiële gesprekken die koppels kunnen voeren om hun relatie te verdiepen:

Begrijpen van de emotionele reacties: Koppels leren om hun eigen en elkaars emotionele reacties te herkennen en te begrijpen, vaak door middel van oefeningen waarin ze diepere gevoelens verkennen.

De dans van de conflicten: Johnson legt uit hoe conflicten in relaties meestal voortkomen uit hechtingsangsten en -behoeften. Ze moedigt koppels aan om deze patronen te herkennen en te doorbreken.

Het demoniseren van de behoeften van de ander: Partners leren empathie te tonen voor elkaars behoeften, zelfs als ze verschillend zijn. Het draait om het respecteren van elkaars perspectieven.

Voelen van emotionele nabijheid en liefde: Dit gesprek gaat over het delen van diepe gevoelens en verlangens om een dieper niveau van intimiteit te bereiken.

Hechting opbouwen: Hier wordt de nadruk gelegd op het creëren van een veilige emotionele basis in de relatie. Partners leren elkaar te zien als een emotionele veilige haven.

Bouwen aan een veilige basis voor seksualiteit: Johnson bespreekt het belang van seksualiteit in romantische relaties en hoe het verband houdt met emotionele verbondenheid. Ze moedigt open communicatie over seksualiteit aan.

Behoud van de liefde: Het laatste gesprek richt zich op het behouden van de vooruitgang die is geboekt in de relatie door voortdurende communicatie en het vermijden van terugval in oude patronen.

Praktische Oefeningen en Voorbeelden:

"Houd me vast" biedt tal van praktische oefeningen en voorbeelden uit de therapeutische praktijk van Johnson. Deze helpen lezers om de besproken gesprekken met hun partner te voeren en te begrijpen hoe ze in de praktijk werken.

Emotionele Verbondenheid en Liefde Herstellen:

Het boek benadrukt dat liefde en emotionele verbondenheid hersteld en versterkt kunnen worden door bewuste inspanningen en begrip van elkaars diepste behoeften en verlangens. Johnson's EFT-aanpak biedt hoop voor koppels die worstelen met conflicten en afstand in hun relatie.

In "Houd me vast" biedt Sue Johnson een diepgaand inzicht in de psychologie van relaties en een concrete gids voor koppels om hun liefde te verdiepen en een sterke emotionele band op te bouwen. Het boek laat zien dat met de juiste tools en begrip, liefdevolle relaties kunnen gedijen en duurzaam kunnen zijn. Het is een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar betere relaties met hun partners.