Zwangerschap en bevalling

In je kracht staan
Een zwangerschap en bevalling is een uiterst sportieve prestatie. Als je een marathon loopt, weet je de laatste kilometers niet meer waar je het zoeken moet. Toch ga je door, want je wil naar de eindstreep. Daarom moet je je goed voorbereiden: je bent goed getraind en je hebt de juiste mentale mind-set. In je kracht staan betekent dat je de uitdaging aangaat. Dat alles in jou zich geeft ten behoeve van het doel dat je nastreeft. Dat niets ontzien wordt, elk obstakel een versterking van jouw kracht wordt. Als een positieve uitdaging wordt gezien.

Zelfvoorzienend en zelfredzaam
Onze begeleiding kenmerkt zich door onze overtuiging dat elk persoon zelfvoorzienend is.
Vaak komt het voor dat we sommige moeilijke of zware situaties in ons leven als een probleem zien, iets dat er niet hoort te zijn en zo snel mogelijk opgelost moet worden. Met deze problematische benadering, mis je ook de mogelijkheden die de situatie met zich meebrengt; namelijk te leren van jouw reacties zowel naar jezelf als naar je naaste omgeving en de buitenwereld toe.

Wij geloven dat elk mens alle kennis en kwaliteiten in zich heeft om te kunnen omgaan met de situaties en omstandigheden die zich in zijn of haar leven aandienen. Deze zelfredzaamheid geldt per individu, maar ook voor jullie als stel. Samen hebben jullie alles al in huis. Met deze overtuiging onderscheiden we ons van de reguliere zorgverlening.

De partner als coach!
Praktijk leef! ziet een grote en bepalende rol voor de partner tijdens de zwangerschap. Waar je in je werk wel daadkrachtig en doortastend kunt zijn , is dat vaak minder vanzelfsprekend wanneer dit gaat over het begeleiden van je zwangere vrouw. Soms weet je niet wat je aandeel of rol daarin is of kan zijn. Je kan een gevoel van machteloosheid ervaren door het idee dat je je vrouw niet daadwerkelijk kan helpen.

Niets is minder waar! De partner heeft juist een sleutelrol in dit gebeuren. Een partner die kennis heeft van het beloop van het proces én weet hoe hij daarbij daadkrachtig kan anticiperen is de beste coach die er is! Een goed voorbereid stel is het beste team dat er is!

Een open en aandachtige houding
Door mijn meer dan 10 jaar werkervaring als verloskundige heb ik geleerd dat het verloop van een bevalling niet voorspelbaar is. Elke keer weer word ik verrast door de wendingen die een bevalling kan aannemen. Het zwanger worden, het zwanger zijn, het baren en het krijgen van kinderen zijn bij uitstek momenten die niet voorspelbaar zijn. Juist deze fysieke onvoorspelbaarheid onderstreept het belang van de juiste houding, Namelijk een open, aandachtige,evenwichtige en krachtige houding. Deze houding maakt dat je in staat bent om je aan te passen aan datgene dat zich aandient. Deze houding helpt je tijdens de bevalling en steunt je in de verwerking van deze gebeurtenis en de uiteindelijke afloop.

Geen roze wolk
Hoe prettig sommigen de zwangerschap ook ervaren, voor velen is het zwanger zijn en het bevallen alles behalve een roze wolk. De fysieke belasting en de mentale belasting creëren genoeg redenen om je goed voor te bereiden en te trainen voor de prestatie die je levert en gaat leveren. Hierbij is het belangrijk om realistisch te zijn over de mogelijkheden. Geen ideaalbeelden nastreven maar aanvaarden wat er is en daar het maximale uithalen.