Het boek "Houd me vast" is ook geschreven door Sue Johnson en richt zich op dezelfde benadering van relatietherapie, namelijk Emotionally Focused Therapy (EFT). Hier is een  verschil tussen de twee boeken:

"Houd me vast":

"Houd me vast" is bedoeld als een zelfhulpboek voor koppels die hun relatie willen verbeteren. Het is geschreven voor een breed publiek en biedt praktische oefeningen en gespreksvoorbeelden die stellen kunnen gebruiken om hun relatie te verdiepen.
Het boek is toegankelijk geschreven en bevat veel voorbeelden en casestudy's om de EFT-principes in de praktijk te illustreren. "Houd me vast" is gericht op koppels die hun relatie zelf willen versterken en bevat veel direct toepasbare tips en technieken voor communicatie en emotionele verbinding.

"Laat me niet los":


"Laat me niet los" is meer gericht op professionals in de gezondheidszorg en therapeuten, hoewel het ook nuttig kan zijn voor geïnteresseerde individuen. Het gaat dieper in op de theoretische en therapeutische aspecten van EFT.
Het boek biedt een diepgaander begrip van hechtingsprocessen, emotionele dynamiek en therapeutische interventies in de context van EFT.
Terwijl "Houd me vast" praktische oefeningen voor koppels bevat, richt "Laat me niet los" zich meer op de therapeutische toepassing van EFT en bevat het gedetailleerde casestudy's en voorbeelden van therapeutische sessies.
Kortom, "Houd me vast" is meer gericht op koppels die zelfstandig aan hun relatie willen werken, terwijl "Laat me niet los" meer gericht is op professionals in de therapie en counseling die de principes van EFT willen begrijpen en toepassen in hun werk. Beide boeken zijn echter gebaseerd op dezelfde EFT-benadering en delen de kernprincipes van het versterken van emotionele verbondenheid in relaties.