"...de perfecte mama zijn..."

"Doordat ik niet lekker in mijn vel zat na mijn zwangerschap en bevalling van mijn tweede kindje ben ik gaan zoeken naar een manier om weer een beetje "mezelf" te worden. Ik kwam bij Praktijk leef! terecht. Het was een grote stap voor mij om te zetten, want ik wil het liefst de dingen oplossen en de zin: 'zo erg is het ook allemaal niet, er zijn veel ergere dingen' is ook tijdens onze gesprekken vaak naar voren gekomen. Bij Praktijk leef! bleek dat niet mijn zwangerschap/bevalling het 'probleem' was maar dat je in die periode wel op je kwetsbaarst bent en daardoor sommige dingen moeilijk een plekje kan geven. Ik was vooral veel bezig van wat andere personen van me vonden en wilde vooral de beste mama, vrouw, vriendin, collega enz. zijn, maar vergat daarin volledig mezelf. Ik kwam ergens onderaan de lijst een keer te staan. Ik trol me veel aan van andere meningen en vertelde weinig over hoe ik me werkelijk voelde of dacht, want 'men' moest vooral niet denken dat ik het allemaal niet zo goed aan kon of me slap vonden. Ik moest vooral de perfecte mama zijn die het allemaal prima voor elkaar heeft thuis, terwijl ik heel weinig sliep en het best heel pittig vond.

Alexander heeft me een spiegel voor gehouden en me laten inzien dat ik zelf eigenlijk op de eerste plek hoor te staan. dat als ik lekker in me vel zit, ik dan ook een leukere en fittere mama, vrouw, vriendin enz. ben! En dat ik ook vooral dingen moet uitspreken zodat mensen weten wat er in me omgaat en hoe het met me gaat. Ik heb de neiging snel de dingen voor anderen in te vullen. Ik ben hier mee aan de slag gegaan en ben echt het gesprek aangegaan met verschillende mensen, met hulp en tips van Alexander. Het was ontzettend fijn om te kunnen delen hoe ik me voelde en ontzettend verbaasd was ik om te zien dat mensen zo begripvol reageerde, me wilden helpen en me steunde.

Uiteindelijk heb ik niet een heel lang coachingstraject nodig gehad, maar net even dat steuntje in de rug om te doen wat er moest gebeuren. Ik voel me beter nu. Mijn zwangerschap en bevalling heb ik echt een plekje kunnen geven. Ik deel meer met anderen en krop niet alles op. Ik trek me minder van anderen aan, cijfer mezelf niet weg maar durf meer te zeggen wat ik wil en nodig heb.

Anoniem, Amersfoort